Maandagmiddag vond in de Bibliotheek Heiloo de Regionale Voorronde Nationale Voorleeswedstrijd plaats.

Marieke Ooijevaar van de Bibliotheek Heiloo: “Voorlezen kunnen we allemaal, maar goed voorlezen is een kunst.” Met deze woorden gaf zij het startsein van de wedstrijd.

Een moeilijke opdracht voor de jury bestaande uit voorzitter Hanny Kraan (o.a. 50+ leest voor), Lisa Hoeben (VoorleesExpress) en Ted Herkes (voorzitter bestuur Bibliotheek Heiloo). Tien meiden van tien verschillende basisscholen, waaronder twee uit Langedijk, streden om de prijs. De uiteindelijke top drie ziet er als volgt uit:

Eerste en voorleeskampioen: Fay Lock van basisschool Elckerlyc. Zij gaat door naar de volgende ronde op zaterdag 16 maart om 14.00 uur in Bibliotheek Tuitjenhorn. Mocht zij daar winnen dan gaat Fay naar de provinciale finale op woensdag 10 april om 14.00 uur in het OBA Theater, Bibliotheek Amsterdam. Fay las voor uit ‘Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist’. Het boek is geschreven door Tosca Menten. De jury prees onder andere Fay haar houding en intonatie tijdens het voorlezen.

Tweede is geworden JoĆ«lle Kranenburg van basisschool Meander. Zij las voor uit ‘Meisje nummer achttien’ van Anna Woltz. Op de derde plaats eindigde Lena Manting, leerlinge van Het Baken in Langedijk. Zij las een stukje voor uit ‘Mette en de grote brand’ van Peter Smit.

Tekst: Yvonne van Stiphout