Maandagmiddag werd het houten geraamte van de stolpboerderij aan de Lagelaan verplaatst naar een, waarschijnlijk voorlopige, plek in het weiland gelegen aan de Oosterzijweg/Lagelaan. Zoals bekend moest de stolpboerderij wijken voor de aan te leggen afslag A9.

Het geraamte, dat 4,5 ton weegt, werd door een kraan in drie etappes op zijn nieuwe plek getild. Ramon Kuipers, werkzaam als omgevingsmanager van de Provincie Noord-Holland: “Het geraamte zal de komende tijd op betonnen platen in het weiland staan. Zo kan het vocht niet optrekken in de palen. Er zal ook een dakje op het geraamte geplaatst worden, zodat het regenwater wat wordt tegengehouden. Experts verwachten dat het geraamte zonder verdere behandeling nog jaren mee zal gaan. Het is nog niet bekend of dit de definitieve plek wordt, maar zeker is wel dat er een informatiebord gaat komen waarop de historie van het geraamte verteld wordt.”

Tekst: Yvonne van Stiphout