SCHOORL – Het is een kille natte maandagmiddag als om 12.30 uur de eerste leden van de middagclub van Jan van Scorel komen binnendruppelen. Men zoekt een plekje in het ruime atelier van de Blinkerd, pakt de schilderspullen uit en maakt een praatje. Na een korte uitleg over de opdracht van die middag gaat men aan de slag en in no time kan men een speld horen vallen. Volle concentratie, slechts onderbroken door de stem van de docent die zijn ronde maakt en hier en daar een aanwijzing geeft.

Een maandelijks terugkerende opdracht, naast bijvoorbeeld het werken naar stilleven en model, is het werken naar voorbeeld van oude meesters. Men heeft dan de keuze uit vijf verschillende voorbeelden; soms met een zelfde thema, een andere keer totaal verschillend. De voorbeelden zijn zwart-wit kopieƫn, want het is niet de bedoeling dat men het voorbeeld klakkeloos kopieert, hoewel dat niet verboden is. Maar belangrijker is dat men er een eigen persoonlijk werk van maakt. Om 14.00 uur is het koffietijd en kan men even afstand van het werk nemen, om hierna vervolgens de nodige aanpassingen aan het werk te doen. Om 15.15 uur worden dan de ezels naast elkaar gezet en het is altijd weer een fascinerend gezicht om te zien hoe verschillend de oplossingen zijn van een zelfde thema. De docent laat tijdens de nabespreking de originele werken in kleur zien en bespreekt de afzonderlijke werken, waarbij iedereen in zijn of haar waarde wordt gelaten. Je hoeft dus geen ervaren tekenaar of schilder te zijn om plezier te beleven aan deze creatieve bezigheden. Iedereen is van harte welkom.

Een gevarieerd overzicht van de afgelopen maanden van diezelfde middagclub is vanaf nu, tot 23 maart, te zien in de foyer van de Blinkerd. Meer weten? Mail naar info@carlateutscher.nl.