Lale (12) speelt saxofoon in het opleidingsorkest van Emergo. Lale en haar familie wonen in Castricum, ze zit in de brugklas op het Jac. P. College. Op 5 januari was ze te zien in een item van het Jeugdjournaal. Ze vertelde, samen met haar broer Umud (14), over haar opa die gevangen zit in China. De laatste keer dat Lale haar opa en oma heeft gezien was in 2016. Hun familie behoort tot de Oeigoeren.

De Oeigoeren is een bevolkingsgroep in China. Voorheen hadden ze hun eigen land (Oost Turkestan) en dat is nu de autonome regio Xinjiang. Ze hebben hun eigen godsdienst (Islam) en hun eigen taal. Dit wordt niet toegestaan door de Chinese regering. Ze worden gediscrimineerd en bedreigd. Ze worden opgepakt en in kampen ondergebracht om Chinese regels en taal te leren. Opa zit inmiddels anderhalf jaar in zo’n kamp.

Lale speelt nu ruim 2 jaar saxofoon bij Emergo. Ze speelt één keer per week bij het opleidingsorkest en heeft één keer per week les.

Maaike Pannekeet en Pauline van Schagen van Emergo zagen het item bij het jeugdjournaal en vonden dat ze iets moesten doen. Pauline: “Vooral natuurlijk, omdat het Lale is, die we goed kennen van het orkest en van zomerkamp. We willen vooral op een positieve manier aandacht geven”. Ze vertellen dat er door leeftijdsgenoten van Lale een muziekstuk wordt gemaakt. “Dit stuk zou dan eventueel kunnen worden bewerkt door de ‘oudere’ leden. Dan gaan we flink oefenen en kunnen we dit tijdens een benefietconcert spelen”. Ze hebben nog geen vastomlijnde plannen, maar er wordt gedacht aan een datum in de loop van dit jaar op een locatie waar ze vaker optreden, bijvoorbeeld het Jac.P. Thijsse College of het Clusius College. “Ook willen we dan traditionele stukken spelen. Oeigoerse muziek dus, door Emergo of door de groep muzikanten, waar Lale’s vader deel van uitmaakt.”

Verder denken ze aan een veiling, hapjes en andere acties die er voor gaan zorgen dat er straks een mooie cheque kan worden overhandigd aan het goede doel van hun gezamenlijke keuze: Human Rights Watch.

Mocht u nog ideeën hebben om Emergo hierbij te helpen, dan kunt u mailen naar: info@emergo.org

Tekst: Erika Dekker-de Groot en Monique de Jager