SCHOORL – Een regenachtig Schoorl was zondag 10 februari het decor voor het Nederlands kampioenschap tien kilometer. Het was de tiende keer dat het NK gehouden werd tijdens de Groet uit Schoorl Run. Bij de mannen ging de nationale titel naar Michel Butter. Hij klokte een tijd van 28.54 en schreef daarmee het kampioenschap voor de vijfde keer op zijn naam. Overall werd de 10 km wedstrijd gewonnen door de Belg Bashir Abdi. Zijn zeer snelle tijd van 28.07 was goed voor een nieuw parcoursrecord. De Nederlandse titel bij de vrouwen ging naar Susan Krumins. Ze won met overmacht in een persoonlijk record van 31.11. Krumins finishte vlak achter de Zweedse Meraf Bartha, die de dameswedstrijd overall op haar naam schreef in 31.09.

Eerder op de dag vonden de Mizuno 21,1 en Run2Day dertig kilometer plaats. De Mizuno 21,1 kilometer werd gewonnen door de Belg Michael Brandenbourg in 1.07.02. De Nederlanders Colin Bekers en Paul Zwama volgden in respectievelijk 1.07.17 en 1.07.43. De winst bij de vrouwen ging naar de Zweedse Caroline Almkwist, zij noteerde een tijd van 1.17.45. De tweede en derde positie waren respectievelijk voor onze landgenoten Sanne Broeksma (1.19.43) en Indra Bimmel (1.21.21). Ook bij de Run2Day wedstrijd of dertig kilometer ging naar de winst naar een Belg. Justin Mahieu won in 1.40.20, gevolgd door landgenoot Kristof Nack (1.40.30) en de Nederlander Alwin Heijting (1.42.12). De snelste vrouw op de langste afstand was Ingrid Versteegh in 1.56.14, voor Nesrine Leene (2.02.58) en Daniëlle Krijgsman (2.04.59).
Ook bij de junioren en masters werd het NK tien kilometer gehouden. De volledige uitslag staat op www.groetuitschoorl.nl.

Opbrengst goede doel
Dit jaar was er een nieuw goed doel verbonden aan het evenement: Staatsbosbeheer. Deelnemers konden bij inschrijving een vrijwillige bijdrage doen, met als resultaat een totale opbrengst van € 10.650,-. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beschermen en benutten van de Schoorlse duinen. Met ruim 9.000 nationale en internationale lopers is de Groet uit Schoorl Run ieder jaar een geliefd evenement. Er zijn niet veel plekken in Nederland met een mooier parcours dan in het schitterende duingebied van Schoorl. Organisator Le Champion kijkt terug op een zeer geslaagde editie.
Volgend jaar is de Groet uit Schoorl Run zondag 9 februari 2020. Tijdens deze editie vindt ook het NK tien kilometer plaats.