Tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag werd een vraag van het CDA behandeld. De partij is teleurgesteld over de handhaving door de boa, die in maart 2018 is aangesteld in Uitgeest.

Door: Lucia Rodenburg

“Het gaat met name om parkeren op trottoirs, met brommers door de Zientunnel, met brommers over het fietspad naar Heemskerk, boten die op gemeentelijke ligplaatsen liggen, hondenpoep enzovoorts. We waren erg blij met de aanstelling van de boa (buitengewoon opsporingsambtenaar), maar hoe vaak heeft hij nu daadwerkelijk opgetreden en een proces-verbaal uitgeschreven?” vroeg Jack Zwarthoed zich af. “Nu zijn er zelfs bewoners die witte kruizen op trottoirs schilderen en soms ontstaan er zelfs gevaarlijke situaties.”

De burgemeester antwoordde dat de gemeente terughoudend is met het uitdelen van boetes, tenzij er echt sprake is van een gevaarlijke situatie of een exces. “Er is nu 15 keer een proces-verbaal uitgeschreven. Dat heeft vooral te maken met het tekort aan parkeerplaatsen. Op verschillende plekken zijn er meer auto’s dan waarvoor de wijk gebouwd is. We willen het graag eerst met zachte hand proberen, door middel van waarschuwingen en briefjes onder ruitenwissers. Want direct optreden met boetes leidt tot onbegrip en onnodige weerstand.”

Rond april volgt een jaarverslag over de activiteiten van de boa en gaat de burgemeester evalueren.