Volwassenen gaan met vrienden uit eten, ze spreken af bij hun eigen huis of het huis van één van die vrienden. Jongeren kunnen dit niet, dus ontmoeten zij elkaar vaak op straat.

De reden dat jongeren dit doen is zodat zij de ouders niet lastig vallen doordat ze te luid zijn, maar ook dat de ouders hun niet lastig vallen terwijl ze aan het praten zijn met vrienden. De intentie van het afspreken op straat is gewoon om gezellig met vrienden te kunnen zijn, al denken mensen vaak dat het doel van de jongeren is om overlast te veroorzaken.

In het filmpje van de Jongerenredactie is de plek te zien waar vroeger het Asta theater lag. Dat was een plek waar jongeren vroeger veel met elkaar afspraken. Vroeger zag je elkaar bij de voetbalclub en bij het theater. Ook werd er veel afgesproken bij de avondschool. Nu is elkaar ontmoeten veel gemakkelijker omdat je elkaar kunt appen, voorheen moest je van te voren echt met elkaar afspreken.

Jongeren spreken tegenwoordig vaak af in bijvoorbeeld het Indianendorp, in speeltuintjes of op schoolpleinen. Hier komen ze dan samen om te chillen, of ze gaan vanuit daar naar iemand thuis. Het chillen bestaat dan vooral uit gezellig met elkaar zijn en plezier maken met vrienden.

Ben je benieuwd over het verhaal van het Asta theater? Bekijk dan de video met het interview met mevrouw Vriesman door Marijn.