Gemeente Uitgeest waarschuwt inwoners via Facebook voor verkopers aan de deur. Sommigen beloven dat de opbrengst naar het goede doel gaat. Het is de vraag of dat zo is. Vraag daarom altijd naar een vergunning, zo melden zij.

Als toezichthouder van de goede-doelensector waarschuwt het CBF al jaren voor verkopers van kaarten, kalenders etc. die de opbrengst geheel of grotendeels in eigen zak steken. Toch krijgt het CBF nog regelmatig klachten en meldingen. Wees daarom alert.Het belangrijkste wat u kunt doen, is de verkoper vragen naar de vergunning van de gemeente. Sommige verkopers zeggen dat dit niet nodig is ‘omdat het geen collecte voor een goed doel is maar verkoop van goederen’. Fout. Aan de deur verkopen (‘colportage’) zonder vergunning is inderdaad toegestaan, maar niet als de opbrengst (gedeeltelijk) naar een goed doel gaat. Dan hebben de verkopers in vrijwel alle Nederlandse gemeenten een vergunning nodig. Dit valt namelijk expliciet onder de collectevergunning.

Sommige verkopers doen een beroep op artikel 7 van de Grondwet. Daarin wordt de vrijheid van meningsuiting gewaarborgd. Dus wanneer je een pakkend citaat op een ansichtkaart zet, zou je gebruik maken van een grondrecht en hoef je geen vergunning te hebben. Dat is onzin.Vraag dus altijd naar de lokale vergunning. Volgt er een ingewikkeld verhaal en géén vergunning, dan doet u er beter aan de deur te sluiten. U kunt ook vragen (of online controleren) of het goede doel een erkenning van het CBF heeft. De erkenning is niet verplicht. Maar ook het niet hebben van de erkenning kan een signaal zijn dat de verkoper zijn eigen belang hoger heeft staan dan het belang van het goede doel. Wees dus voorzichtig. Natuurlijk kan een verkoper de beste bedoelingen hebben, maar dan is het ook geen probleem om bij de gemeente een vergunning aan te vragen en/of door het CBF erkend te worden.

Voor klachten over dubieuze verkopers aan de deur kunt u zich melden bij CBF toezichthouder goede doelen.