Inwoners van Uitgeest, Castricum en Heemskerk maakten zich vier jaar geleden grote zorgen over de mogelijke komst van een opstelterrein van de NS dat praktisch in hun achtertuin zou worden gebouwd. Ze verzetten zich fel tegen het plan van de provincie en maakten het tot een Heet Hangijzer bij onze mediapartner NH Nieuws. NHnieuws schreef een artikel over hoe de zaken er nu voor staan.

“Voor ons leefgenot is dit een aanslag”, zei Ingeborg Steinvoord destijds voor de camera van NH Nieuws. Zij wilde koste wat kost ervoor zorgen dat het opstelterrein niet voor hun deur werd gebouwd. Daarom kwamen zij en andere bewoners met een alternatief, een paar kilometer verderop.

Ingeborg Steinvoord:

“We zijn gaan onderzoeken welke opties er allemaal zijn. Daarin heeft ProRail ook openheid van zaken gegeven. De variant die nu gekozen, was eigenlijk al afgevallen. Met hulp van mijn man ben ik gaan vragen: ‘hoe kan het daar wel?’ Daar hebben ze echt naar geluisterd.”

Bert Roodhof van actiegroep ‘Opstelterrein Nee’ is heel tevreden met hoe de zaken zijn gegaan.

“ProRail heeft een locatie gezocht in samenwerking met burgers. We voelden ons écht gehoord. Als je kijkt naar de rol van de provincie, hebben we daar onze twijfels bij.”

Ondanks de rol van de provincie, zijn alle betrokkenen tevreden met de afloop.

“We hebben er ontzettend veel tijd in gestoken. Dat heeft een goed resultaat opgeleverd. De provincie heeft niet echt gecommuniceerd met de bewoners, maar we zijn wel blij met de uitkomst.”