BERGEN – In de De Nieuwe Beuk vond kortgeleden de eerste repetitie van het Participatiekoor Bergen plaats. In dit koor studeren mensen met dementie samen met steunzangers de mooiste stukken uit de Matthäus Passion in, die zij op zaterdag 20 april in museum Kranenburgh ten gehore zullen brengen.

“Dit is een heel hoopvol stukje. Kan het nóg wat hoopvoller?”, moedigt dirigent Maria Delver de zangers aan als ze nog wat onwennig beginnen met het instuderen van het derde koraal van de Matthäus Passion. “Niet dat vrome, doe maar net alsof je onder de douche staat. Zing maar voluit!” Als het koor opnieuw inzet klinkt het meteen al zoveel beter dat de zangers zichzelf een applaus geven.

Heerlijk om weer te zingen

Carmen, een van de zangeressen met dementie, straalt. Ze is vanuit Heiloo naar de eerste repetitie in de Nieuwe Beuk gekomen, want dit wilde ze niet missen. “Ik heb mijn hele leven in allerlei koren gezongen, maar sinds ik de diagnose heb kan ik niet meer in mijn oude koor meezingen. En ik hou juist zo van zingen.” Een andere dame, die met haar rolstoel tussen de bassen en tenoren op de achterste rij is beland, wordt door een van de steunzangers naar voren gehaald. “Kom, we maken plaats voor u bij de alten. Ik zal u helpen”, moedigt ze aan. Na afloop van de repetitie is ook zij zeer tevreden. “Ik heb ervan genoten. De Matthäus Passion is zó mooi! Ik vind het heerlijk om dit weer te mogen zingen. Dank u wel!” Haar buddy is al even enthousiast. “Vorig jaar deed ik mee in het Participatiekoor in Haarlem. Het is prachtig om met deze mensen delen uit een van de mooiste oratoria aller tijden te zingen. Je ziet ze enorm opbloeien. Daar doe ik het voor.”

Zingen geeft zin

Dit is het Participatiekoor ten voeten uit. Ervaren koor- en projectzangers werken drie maanden lang samen met mensen met dementie toe naar het concert op Paaszaterdag. En dat is best pittig. Kunnen mensen met dementie de Matthäus Passion nog wel zingen? Projectleider Hedwig Jong: “Veel ouderen hebben vroeger de Matthäus Passion gezongen, maar door hun dementie kunnen zij vaak niet meer in hun eigen koor meezingen. In het Participatiekoor krijgen zij weer de kans om ongehinderd mee te doen in het culturele leven. Door samen te zingen kom je in het hier-en-nu. Je legt weer verbinding met je omgeving en dat geeft zin aan het leven met dementie, dat vaak stressvol en verdrietig is.”

Verbinding

Toch is daar nog niet iedereen meteen van overtuigd.

“We merken dat mantelzorgers en zorgverleners nog wel eens geneigd zijn om te zeggen: “dat kan mijn partner of onze cliënt niet meer”. Dat is jammer, want in het Participatiekoor hoef je niet iedere noot even zuiver zingen. Het gaat erom dat we verbinding met elkaar maken en plezier beleven aan de muziek. Ook al heb je de Matthäus nog nooit zelf gezongen en neurie je alleen mee. Hedwig roept dan ook op mensen met dementie aan te melden: “Mantelzorgers en verzorgenden mogen samen met hun partner of cliënten gerust een repetitie bijwonen om het eens te proberen. De 34 zangers en zangeressen die het koor nu al telt, geven iedereen een warm onthaal!”

De eerstvolgende repetitie is op maandag 4 februari van 10.00 tot 12.00 uur in de Nieuwe Beuk aan de Dorpsstraat 20 in Bergen. Aanmelden kan via www.participatiekoor.nl.