Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Wat vind jij de lekkerste drank? De kans is groot dat ik het niet met je eens ben. Maar over het gezegde ‘over smaak valt niet te twisten’ wil ik niet twisten. Nee, ik wil de twist (omdraaiing) maken dat ‘twisten’ goed kan zijn voor je smaak en ook nog voor je gezondheid!

In 1960 wordt J.F. Kennedy president van Amerika, begint het piratenschip Veronica met illegale radio-uitzendingen en is de hele wereld in de ban van ‘Let’s twist again’ van Chubby Checker. De twist was een swingende dans met draaiende heupen. Aan deze ‘twist’ moest ik denken bij het maken van het statement van deze column.

Alcohol
Alcoholische dranken nemen we om ervan te genieten. En zeg eens eerlijk: van welke slok geniet je het meest? Ongetwijfeld is je antwoord: de eerste! (Daar hoeven we dus niet over te twisten!) Waarschijnlijk proef je zelfs helemaal niet veel meer van de volgende slokken. En dat is jammer! Hoe logisch zou het zijn om na elke slok je smaak te neutraliseren met een slok water? Dan proeft de volgende slok drank weer als de eerste! Het om-en-om-twisten van drank en water laat je meer van de drank genieten! En… het is nog veel gezonder ook!

Gif
Want een alcoholisch drankje mag dan lekker zijn, het is ook giftig voor vrijwel al onze organen. Ik heb op deze plek al eerder mijn verbazing geuit over het gemak waarmee we ons lijf met drank vergiftigen, tegen de achtergrond van de zorgvuldigheid waarmee we in onze maatschappij omgaan met giftige stoffen en medicijnen!

Calorieën
In een glaasje bier of wijn zitten evenveel calorieën als in een gebakken ei, een portie aardbeien met slagroom of een boterham met chocoladepasta. Ga eens na hoeveel ‘gebakken eieren’ je naar binnen slokt tijdens een avondje stappen!

Dorst
Na het drinken van één glas alcohol produceert je lijf twéé glazen urine. Je droogt dus uit en krijgt dorst. En gaat meer drinken. De uitdroging zorgt vervolgens voor de kater. Dus: ‘Tussendoor water voorkomt een kater’ lijkt me een geweldige slogan!

Gedrag
Alcohol maakt meer kapot dan je lief is. Het ongeremde gedrag leidt nogal eens tot (im)materiële schade of zelfs de dood. Het zou mooi zijn als dit gedrag in onze maatschappij niet langer als ‘stoer’ gezien werd en in hetzelfde verdomhoekje belandt waar roken zich inmiddels in bevindt.

NOLO
De overheid gaat een NOLO-campagne starten. Die afkorting staat voor no of low alcohol. Ben jij iemand die alcohol lekker vindt? Ga dan voor low! En neem een kleiner glas dan je gewend bent en doe de ‘twist’ met water! En geniet gezonder! Ben je iemand (of ken je iemand) die de drank nodig heeft om zich minder ellendig te voelen, dan is no-alcohol de beste optie. De huisarts helpt je graag om te stoppen.

Fris
En dan nog even dit: frisdranken (en vruchtensappen) houden je fris, maar zijn ook caloriebommen. Fruit moet je eten en niet drinken! En water, thee en koffie zijn gezondere alternatieven voor fris.

Geniet met mate en met maten, wat mij betreft. En: let’s twist again!