Het zal niemand ontgaan zijn: woensdag 1 januari werd weer de Nieuwjaarsduik in Egmond aan Zee gehouden. Deze keer onder de nieuwe organisatie van een groep enthousiastelingen, die het overnamen van de oude organisatie. Het was heel veel geregel, in heel korte tijd, maar het was een groot succes!

Tom Valkering vertelt:

“We hebben enorm genoten! De weergoden waren ons goed gezind, er was zelfs een zonnetje! Wel moesten we leren omgaan met de harde wind. Het was even improviseren met de erwtensoeptent op het strand en de podiumboog kon niet worden opgezet. Gelukkig was dat verder geen enkele belemmering voor het evenement.”

1500 duikers

Het feest barstte vrijwel meteen los. “Toen we om 12.00 uur de muziek aanzetten, was er direct gezellige reuring en werd het steeds ietsje drukker. Vanaf 13.00 uur werd het echt druk op het strand en de werf. Het was zelfs nog even spannend of we wel voldoende mutsen en Stad Alkmaar medailles hadden. Gelukkig konden we 1500 duikers op het strand verwelkomen tijdens de warming up onder leiding van Renate de Goede, van sportschool Maak me fit uit Tuitjenhorn. Renate maakte er een enorm feest van. Zo leuk om die filmpjes van haar optreden terug te zien, met al die springende mensen.”

Vrijwilligers

Er hadden zich maar liefst 45 vrijwilligers aangemeld, die allemaal onervaren waren wat betreft de Nieuwjaarsduik. ” Zaterdag voor de duik was er een bespreking met de vrijwilligers. Ze waren van alle leeftijden, een hele leuke ploeg. Al snel bleek dat we elke vrijwilliger ook heel hard nodig hadden. Ondanks de onervarenheid van deze groep kijken we echt tevreden terug op de geleverde prestatie.”

Voorbereiding

Tom grapt: “De voorbereiding was ‘iets’ meer werk dan we hadden verwacht. Enerzijds omdat veel dingen nieuw zijn voor ons, maar ook omdat er bij een eerste keer veel dingen extra komen kijken, zoals het oprichten van een stichting. Gelukkig hebben we hier de deskundige hulp gehad van Overwegend Notariaat. Maar ook de mensen van de gemeente hebben ons onwijs goed geholpen. Die hebben alles op alles hebben gezet om de vergunning in drie weken voor elkaar te krijgen. Maar denk ook aan afspraken met Rijkswaterstaat, en een aansprakelijkheidsverzekering; het moest allemaal op zeer korte termijn worden geregeld. Iedereen was ons goed gezind.”

Sponsoren

Qua sponsoren had de organisatie evenmin te klagen. “De plaatselijke horeca was erg enthousiast en bereid het evenement mogelijk te maken (Stichting HOP, Cousteau, De parel van Egmond, Bad Egmond, Snack-inn, Van Speijk, Bar t Swintje, De Uitkijk, Het wapen van Egmond, Mats en Santiago). Maar ook uit minder verwachte hoek waren er bijdragen: Stad Alkmaar logistiek centrum, Egmondaanzee.info, Truckland, Turn Over, Overwegend Notriaat, Hotel Zuiderduin, Valkering Used Machines, Jumbo Nicolai, Aldert montagewerken, Egmond.nl, Bollenkwekerij Job van der Pol, MSE metaalbewerking, Xenox, De Jongens uit de keuken en Heineken. En natuurlijk aandacht in alle kranten van Rodi Media!”

Meester Jordy

De vorige keer stond in het voorpagina artikel in deze krant dat meester Jordy met heel groep 8 te water zou gaan. “Dat moesten de kinderen en meester Jordy zelf allemaal in de krant lezen”, lacht Tom. “Maar… mijn mede organisator Hidde is half december de klas in gekomen met mutsen voor alle kinderen en de meester en ze stonden er hoor, allemaal! Wat zou het leuk zijn als andere scholen ook op een idee zijn gebracht! We zien ze volgend jaar graag verschijnen en komen graag in deze klassen langs met een stapel mutsen!”

Goed gevoel

“Wat ons betreft hebben we een goede basis gelegd voor volgend jaar. Wat we anders gaan doen, blijft natuurlijk nog een verrassing. Maar we hebben nu al veel leuke ideeën. Ik hoop volgend jaar weer op een mooi artikel in het Contact!”