EGMOND AAN ZEE – De inmiddels fameuze Halve Marathon van Egmond werd in het winterseizoen 1972/1973 geboren. Het idee ontstond een jaar eerder toen Cees Lansbergen deelnam aan de Halve Marathon van Scheveningen in februari 1971. Met een parkoers langs het strand en terug vanaf Katwijk door de duinen.

Dat was prachtig en zoiets zouden we ook in Noord-Holland moeten hebben, dacht Cees. Als voorlopige datum werd aan 4 maart 1973 gedacht, vanwege de AAC-strandloop uiteindelijk opgeschoven naar 11 maart. Het parcours moest een mengeling van strand en duin worden. Egmond aan Zee leek daarbij een goede uitvalbasis. Eerst werden de mogelijkheden in het duingebied ten noorden van Egmond bekeken. Deze waren echter minimaal zodat op 20 december 1972 een brief richting PWN verzonden werd om vergunning te vragen voor een halve marathonloop door het duingebied ten zuiden van Egmond. Binnen acht dagen was al een reactie binnen: de vergunning werd verstrekt. Aan die eerste vergunning van 28 december 1972 waren wel enige voorwaarden verbonden, zoals beëindiging van de loop voor 13.00 uur; gebruik van een geluidsinstallatie uitsluitend voor zakelijke mededelingen en het bezit van een toegangskaart die we de deelnemers persoonlijk moesten verstrekken. Een toegangskaart van 60 cent en dat is nu wel wat anders. Met deze voorwaarden viel te leven en dus werden de plannen doorgezet.

RTV80 en de Halve Marathon

Je zou bijna denken…zonder RTV80 geen Halve Marathon. Vanaf het begin zijn ze er bij geweest. De eerste jaren nog het illegale Radio Noordzee met slechts een paar mensen. Nu is het een professionele onderneming geworden met voorbeschouwingen, live verslagen en nabeschouwingen. Aris Braak (Brandaris) en Adri Wittebrood zijn de voor het grote publiek de gezichten die naar buiten treden.

Jaap Wit

He is still going strong! Jaap is deelnemer geweest in alle edities van de Halve Marathon. De tijd dat hij probeerde een goede tijd te lopen is voorbij. De Laatste jaren is het vooral genieten. Hij wordt overal herkend en neemt onderweg zelfs de tijd met bekenden een praatje te maken. Vriendin Anke loopt dan meestal vast door om haar loopritme niet te verstoren. Ook het komende weekend was Jaap weer van de partij.

Jubileum

In 2019 bestaat Le Champion 50 jaar. Er wordt momenteel druk gewerkt aan de uitgave van een Jubileumboek. De presentatie hiervan zal begin maart plaatsvinden tijdens het voor leden georganiseerde lange weekend in Hotel Zuiderduin.