Egmond aan Zee. Badplaats. Maar het is ook een dorp met een bijzondere historie, een authentieke cultuur en eigenzinnige inwoners; De Derpers.

Het dorp gaat met z’n tijd mee en langzaam verdwijnen de typische Egmondse tradities. En hiermee gaat ook een bijzonder stukje Nederland verloren. Nina Stam wil graag het authentieke karakter van Derp vast leggen. “Om Egmond aan Zee in het zonnetje te zetten wil ik graag een documentaire maken over de Derper cultuur”, legt ze uit. “Omdat het dorp snel verandert is het volgens mij waardevol om wat er nog zichtbaar is van het oude Derp mooi in beeld te brengen.” In de film staan verhalen van Derpers centraal staan.

Het maken van de documentaire Verhalen van de Derper Lankies was een mooi avontuur. Doordat ik Egmonders op hun landje mocht filmen heb ik een uniek deel van de Derper cultuur vast kunnen leggen. Hoe bouw je een keet? Het liefst van juthout volgens Dirk Gul. Hoe vang je een konijn en hoe rook je de beste makrelen? Aris Gravenmaker weet er alles van. Glijn de Jong rooit zijn piepers in de brandende zon. Als schipper van de reddingsboot redde hij 250 mensen uit zee. Jan Hosmus maakt prachtige houten sculpturen en vertelt over zijn leven als zeeman. Willem Visser bemest zijn land zoals men dat vroeger deed en hij oogst daarmee de mooiste knofloken. Bert Stam deelt zijn liefde voor vlinders. En Ab Visser en Klaas Wijker oogstten ooit een ton piepers in een seizoen. Klaas vertelt het ontroerende verhaal van zijn grootvader die nooit terugkwam van de zee.

De film is een waardevol document geworden voor Egmond aan Zee, en persoonlijk voel ik me, dankzij de openhartige gesprekken met alle deelnemers nog meer verbonden met mijn roots en heb ik nog meer begrip en respect gekregen voor de hardwerkende, ruige, zelfvoorzienende generaties voor ons. Ik hoop dat ook de jongste Derpertjes, net als ik tijdens het filmen, vol verwondering zullen blijven kijken naar deze geweldige ruwe bolsters.

De documentaire duurt 1 uur en 18 minuten en is verkrijgbaar op dvd. Credits voor de prachtige illustratie van de dvd hoes gaan naar mijn neef Tobias Stam (op wie ik heel erg trots ben).

Als u een dvd wilt bestellen dan kan dat door 20,- euro over te maken naar NL60 KNAB 0257005757 ten name van Nina Stam Producties. In de regio van Egmond is bezorgen gratis, als u verder weg woont dan zijn verzendkosten 2,60. Stuur voor de bezorging dan ook een mail met uw adresgegevens naar info@ninastam.com. Er zijn ook nog een paar exemplaren verkrijgbaar bij boekhandel Dekker & Dekker. De oplage is beperkt dus op is op.