Er zijn tijden geweest dat er scholen met groot verschil de Bergense schoolschaaktitel veroverden, maar de laatste jaren is de strijd bijzonder spannend. Vooral de Europese School en de Matthieu Wiegmanschool spelen daarbij een hoofdrol.

Vorig jaar won laatstgenoemde school met slechts één matchpunt verschil de strijd, maar afgelopen zaterdag nam De Europese School sportief wraak, door in de eindstand één bordpunt meer te hebben. De trainingen van de ervaren Bergense schaakfamilie Dekker (waaronder de oud-schoolschaakkampioenen Jasper en Ychelle) hebben misschien net dat beetje extra gegeven, dat nodig was om het beslissende puntje te scoren.

De 32e uitgave van dit kampioenschap was weer een feest om te mogen meemaken. De tientallen enthousiaste en sportieve deelnemers en een grote groep belangstellenden tijdens de schaakmiddag, zorgden voor een fijne sfeer. De medewerkers van Ontmoetingscentrum T&O en het organisatieteam van de Schaakclub Bergen hebben met plezier en zonder wanklank ervaren dat de schakende jeugd van tegenwoordig nog net zo positief is ingesteld als in 1988, toen het eerste toernooi werd gehouden.

Tijdens de prijsuitreiking werden alle deelnemende kinderen en hun begeleiders verrast met het onlangs uitgekomen jubileumboek De Berger Variant. Iedereen mocht een persoonlijk gesigneerd exemplaar van de schrijver in ontvangst nemen.

 

Eindstand:

 1. Europese School 1 22 pt
 2. Matthieu Wiegmanschool 1 21 pt
 3. Van Reenenschool 1 19½ pt
 4. Europese School 2 16 pt
 5. Teun de Jager 14½ pt
 6. Bosschool 1 14 pt
 7. Matthieu Wiegmanschool 2 13½ pt
 8. Van Reenenschool 3 13 pt
 9. Willem-Alexanderschool 3 13 pt
 10. Willem-Alexanderschool 2 12½ pt
 11. Van Reenenschool 2 12½ pt
 12. Europese School 3 12 pt
 13. Matthieu Wiegmanschool 3 12 pt
 14. Bosschool 3 11½ pt
 15. Bosschool 2 10 pt
 16. Willem- Alexanderschool 1 7 pt.

De winnende teams:

 • Europese School 1: Nils Bruchhausen, Igor Matviiets, Thijs Otto en Serge Matviiets.
 • Matthieu Wiegmanschool 1: Niels Bakker, Tim Bakker, Floor Belt, Kiet Bakker.
 • Van Reenenschool 1: Cyrus van Brunsschot, Raman Ali, Luca Bos Eyssen en Samuel Guevera.
 • Beste jongens: Luca Bos Eyssen – Van Reenenschool 1, Serge Matviiets – Europese School 1, Niels Bakker – Matthieu Wiegmanschool 1, allemaal 7 uit 7!
 • Beste meisjes: Floor Belt – Matthieu Wiegmanschool 1, Senna Asserrar – Willem-Alexanderschool 3 en Carlota Lorcano – Europese School 2, allemaal met 5 uit 7.