Woensdagmiddag 16 januari werd in het Telstar voetbalstadion de jaarlijkse jeugdsimultaan schaken georganiseerd door Tata Chess. Dit jaar was ook de jeugd van Uitgeest vertegenwoordigd door twee spelers van basisschool de Wissel uit groep 6: Melvin Jansen (9 jaar) en Deniz Tromp (10 jaar).

Na de openingswoorden en uitleg van Tata Steel en sponsor Rabobank kon de strijd losbarsten. Met ruim 80 jeugdschakers uit Kennemerland werden tegelijkertijd vier simultaan wedstrijden gespeeld. Iedere simultaanspeler had zo’n twintig kinderen en dus twintig partijen waar hij tegelijk tegen schaakte. Melvin en Deniz mochten aantreden tegen de Internationale Meester (IM) Yochanan Afek.

Na een uurtje zaten bij IM Afek nog ruim tien kinderen achter de borden te schaken en dus ook Melvin en Deniz. In de spannende strijd kreeg Deniz ineens zomaar de gelegenheid een paard te pakken waarna IM Afek spontaan een remise voorstelde. Hier moest Deniz toch nog even over nadenken want dan zou geen van beide winnen maar ook niet verliezen. Ondertussen zag Melvin in een prachtig gevecht een fataal schaakje over het hoofd en toen zat er niets anders meer op voor hem dan de IM te feliciteren. Dat was ook het moment dat Deniz ineens begreep dat zo’n remise aanbod een heel mooi resultaat zou zijn. Dus werden ook hier de handen geschud maar in dit geval voor de remise.

Na een leuke middag kregen zowel Melvin als Deniz een terecht verdiende medaille ‘Tata Kids of Steel’ en met de woorden ‘volgende jaar komen we zeker weer! ‘ keerden de twee matadoren enthousiast huiswaarts richting Uitgeest.

Uitslag:

IM Yochanan Afek – Melvin Jansen 0 – 1

M Yochanan Afek – Deniz Tromp ½ – ½

Yochanan Afek (Tel Aviv, 16 april 1952) is een Israëlisch schaker met een FIDE-rating van 2371 in 2005 en 2257 in 2016. Hij is een internationaal meester (IM).