Maandag 14 januari vond de tweede editie van de iedereen-doet-mee-tafel plaats in het gemeentehuis van Uitgeest. De gemeente Uitgeest wil dat iedereen in de samenleving mee kan doen en erbij hoort. Het maakt niet uit welke culturele achtergrond, geslacht, leeftijd, talenten of beperkingen iemand heeft: iedereen hoort erbij.

Tijdens deze eerste ‘iedereen-doet-mee-tafel’ zijn dromen, verlangens en wensen uitgesproken door inwoners van Uitgeest en vertegenwoordigers van organisaties. Daarmee is een eerste stap gezet om in de gemeente met elkaar te werken aan een actieplan voor een inclusieve samenleving in Uitgeest.

Overhangende begroeiing op de stoep

De deelnemers zijn enthousiast: ze merken dat er écht iets gaat gebeuren met hun speerpunten. Sam bijvoorbeeld, inwoner van Uitgeest en slechtziend. Sam heeft voor de VN 3,5 jaar in Sierra Leone gezeten, daarna heeft hij een functie als beveiliger gehad. Sinds zijn veertigste levensjaar nam zijn erfelijke ziekte een agressieve wending en nu is hij slechtziend en is genoodzaakt om met een blindegeleidestok te lopen. Hij ergert zich aan de overhangende begroeiing over de stoep van voortuinen en heeft zichzelf voor de iedereen-doet-mee-tafel aangemeld. In de AVG staat volgens hem beschreven dat er geen overhangend groen op de stoep mag zijn en dat is er wel. Niet alleen blinden en slechtzienden hebben hier last van maar ook mensen met kinderwagens en scootmobiels. Hij legt uit dat blinden en slechtzienden de gevels van huizen als natuurlijke gids gebruiken en als er een struik overhangt gaat dat niet.

Paula van Hove, de projectleider van MEE & de Wering vertelt: “In de BUCH blinkt Uitgeest uit qua enthousiasme en ideeën. Een aantal van deze ideeën zijn zelfs snel realiseerbaar”. Ook zijn er raadsleden aanwezig in de zaal met ongeveer 18 inwoners en professionals die allemaal willen meedenken over het actieplan. “Inwoners van Uitgeest zijn sowieso erg betrokken bij Uitgeest, we hebben een groot sociaal netwerk en dit is een grote plus voor het dorpsgevoel dat wij moeten koesteren'” , zo meldt Anneke Terra van de PvdA.

De dromen en voorstellen van de deelnemers van de bijeenkomst gaan van bredere stoepranden tot het gemis dat het wijkbeheer afgeschaft is. Jongerenwerkers Dimitri en Kim zijn ook aanwezig, in gesprekken met jongeren tussen de 15 en 22 jaar oud gaven zij aan dat ze zichzelf al stereotype willen verbeteren: “de jeugd heeft het gevoel dat zij als ballast worden gezien door de ouderen, wij hebben als speerpunten wederzijds begrip en respect”, vertellen zij. “Er is ook weinig verbinding tussen de Kleis en het centrum, de jeugd noemt dit: Uitgeest oud en nieuw, hier willen we ook aan werken”, zo meldt Dimitri namens de jongeren.

Dromen top 5

Elham is een jongere vluchteling, ze valt tussen de deelnemers op vanwege haar hoofddoek. In een gesprek met jongerenwerkers Dimitri en Kim vertelt zij dat ze een plek mist waar iedereen bij elkaar kan komen, zowel vluchtelingen als Nederlanders en waar ruimte is voor praktische vragen. Natuurlijk kunnen ze in de Zienhouse bij elkaar komen maar de taal bemoeilijkt de communicatie. Ook dit speerpunt gaat op het lijstje van beide partijen.

Tijdens de bijeenkomst wordt gevraagd om een top vijf te maken van de dromen en na een kwartier goed nadenken met aansluitend een speeddate tussen de deelnemers blijken de prioriteiten te liggen bij:

  • Ruimte – een multifunctionele ruimte voor jong en oud is zeer gewenst
  • Toegankelijkheid van infrastructuur en gebouwen
  • Eenzaamheid en isolement

Wethouder Cees Beentjes die de tweede editie opende maakte bekend dat de ideeën op 14 februari in de commissievergadering worden besproken waarbij welzijn in een breder perspectief zal worden behandeld.