HEILOO – Dinsdagavond 22 januari vond in de bibliotheek van Heiloo een informatieavond plaats over het Klimaatakkoord en de energietransitie. Gastspreker was Diederik Samsom, voormalig Tweede Kamerlid en tegenwoordig onder andere adviseur bij HVC.

HVC Klimaatestafette

Afval- en energiebedrijf HVC heeft onder de noemer ‘HVC Klimaatestafette’ Diederik Samsom gevraagd om gemeenten te adviseren over de energietransitie. In 2050 moeten alle 8 miljoen gebouwen (7 miljoen huizen en 1 miljoen bedrijfspanden) in Nederland verduurzaamd zijn. Dit houdt in dat vanaf nu tot 2050 elke dag 1000 Nederlandse gebouwen duurzaam gerenoveerd moeten worden om de klimaatdoelen van Parijs binnen bereik te houden.

Wijkgerichte aanpak

Samsom laat de plannen van de onderhandelingstafel genaamd ‘De Grote Verbouwing’ zien. Getekend als een huis, beginnend met het dak. Samsom: “Er moet een wijkgerichte aanpak komen. Een aanpak die gaat over besluitvormingsprocessen, regelgeving en communicatie. Om die aanpak vervolgens mogelijk te maken, is het nodig om de kosten van de verbouwingen in de energiebelasting te stoppen. Er kan daadwerkelijk verbouwd worden als de maandlasten van de lening voor de te maken kosten lager liggen dan wat de verbouwing oplevert.”

Verbouwingskosten in de energiebelasting stoppen betekent dat er meer fiscale ruimte nodig is. Die wordt geboden door de belasting op gas te verhogen en op elektriciteit te verlagen. Door gas meer te belasten en energie minder moet de uiteindelijke rekening gelijk blijven en ruimte bieden om bewoners tot verbouwing te verleiden.

Duurzame warmte

Eenmaal verbouwd zullen ook alle gebouwen in Nederland voorzien worden van duurzame warmte. Er zal dus meer warmte nodig zijn. Er is een actieplan. Dit plan genaamd ‘Actieplan Geothermie’ beschrijft om van 3 petajoule (PJ) nu naar 50 PJ in 2030 te komen. Maar, is dit te realiseren?

Lees verder in de krant van volgende week!

Tekst: Yvonne van Stiphout