De gesloten jeugdzorginstelling Transferium in Heerhugowaard heeft een rechtszaak tegen achttien gemeenten in Noord-Holland, waaronder gemeente Uitgeest, verloren.

Transferium maakt bezwaar tegen een openbare aanbesteding, waardoor de instelling vreest dat ongeveer honderd kwetsbare jongeren opeens buiten de eigen regio moeten worden geplaatst. Maar de vordering is afgewezen, heeft de rechter in Amsterdam bepaald, zo meldt mediapartner NHnieuws. "Gemeenten in Noord Holland Noord hebben voldoende onderzocht dat de winnende aanbieding een realistisch alternatief biedt, dat past binnen het wettelijk kader", aldus de rechter.

"We zijn erg verdrietig en hadden dit niet verwacht", aldus Vrank Post, woordvoerder van het Transferium.

"Het is erg spijtig dat zo'n zorginstelling als de onze niet de kans krijgt om die zorg te blijven verlenen. We maken ons vooral zorgen over de toekomst van de jongeren." Hoe het nu verder gaat, is nog onduidelijk. "We gaan in ieder geval in gesprek met de gemeenten om te overleggen over de zorgcontinuïteit.

Het volledige interview dat Post gaf aan NHnieuws kunt u lezen via deze link.

De gemeenten laten in een reactie weten dat ze "op zeer korte termijn" in gesprek gaan met Parlan en met Horizon.

"Wij gaan ons ervoor inzetten dat elk kind – of het nu reeds in Transferium verblijft of nieuw in zorg komt bij Horizon – de JeugdzorgPlus krijgt die het nodig heeft"

Wethouder John Does uit Heerhugowaard, woordvoerder van de achttien gemeenten, vult aan dat alle partijen één gemeenschappelijke drijfveer hebben.

"Jongeren hebben recht op de best mogelijke zorg. Daar zijn we het over eens. Elk kind verdient een toekomst en we hebben er vertrouwen in dat wij samen tot afspraken komen over de zorgcontinuïteit om de onrust bij jongeren, ouders en betrokkenen spoedig weg te kunnen nemen."

In de gesloten jeugdzorginstelling zitten jongeren met zeer ernstige problemen, zoals zelfdestructie, agressie en verslaving. Na het overhevelen van de jeugdzorg naar gemeenten in 2015 kunnen deze gemeenten kiezen om via een openbare aanbesteding te bepalen wie deze zorg mag geven.