BERGEN – Wat doe je als je een verzoek binnenkrijgt om een ernstig ziek jongetje van 8 jaar een onvergetelijke brandweerdag wilt geven? Dan zeg je ‘Ja!’, en regel je dat hij ook een onvergetelijke dag krijgt. Dat deden de vrijwilligers van de brandweerposten Schoorl en Groet ook.

Zo werden David, zijn zus Eva en zijn broertje Jonathan inclusief mama Esther en papa Reinier op een zaterdagmiddag met de personenbus van de brandweer van huis in Benningbroek opgehaald. Bij de kazerne in Schoorl werd David opgevangen door een drietal brandweerwagens met zwaailampen aan, en een collega brandweerman die abseilend van het dak naar beneden kwam.

Brandweerman David

Even een rondje door de kazerne, kopje koffie en wat drinken en aan de slag: er moesten beertjes worden gered die ‘op hoogte’ zaten. Zonder vrees beklom David de ladder en redde de beertjes. Daarna een rondje strand met de grote brandweerwagen die met zijn 4×4 aandrijving natuurlijk geen enkele moeite had met het zand. Ondertussen werd een auto klaargezet die moest worden ‘gesloopt’ want dingen kapot maken kan de brandweer heel goed. Op vakkundige wijze werd de deur van de auto verwijderd. Inmiddels werd het donker en wat is er mooier in het donker dan vuur? Eerst even eten, en daarna vlug naar beneden want er was brand en dat moest worden geblust. De brand werd op diverse manieren geblust: met water, en met schuim. Aan het einde van de middag en avond nog even wat leuke cadeautjes – een officieel shirt van brandweervereniging Schoorl/Groet, en een officiële brandweerhelm.

Opkikker

“Het was een geweldige dag”, aldus David, Eva, Jonathan en papa en mama. Ook de brandweer vond het geweldig om te doen.

“We staan regelmatig met deze groep in Zeewolde tijdens de Opkikkerdagen van Stichting Opkikker, daar doen we eigenlijk hetzelfde, maar dan voor veel kindertjes, en ook dat is geweldig om te doen. Je ziet de kinderen opleven, en dan heb je eigenlijk je doel al bereikt. Vandaag hadden we de hele middag en avond één gezin, en dan kun je wat meer aandacht geven. Maar het doel is het hele gezin even de ellende van alledag te laten vergeten, en op alle fronten hebben we dat bereikt. Dat geeft enorme voldoening. Als brandweer kom je eigenlijk alleen als er kommer en kwel is, maar op deze manier kunnen we ook iets leuks doen!” -aldus een woordvoerder van de brandweer.