UITGEEST – Een domper voor de Uitgeesters die het jaar op 1 januari fris van start wilden gaan: de nieuwjaarsduik in het Zwaansmeer gaat niet door.

Op 9 december maakte Stichting Zwembad de Zien dit bekend via hun Facebookpagina, tot grote teleurstelling van veel inwoners van Uitgeest. Het gerucht ging al snel dat dit te wijten was aan een gebrek aan vrijwilligers. Door het lang aanhoudende mooie weer deze zomer hebben de vrijwilligers zich een slag in de rondte gewerkt, zouden er daarom mensen afgehaakt zijn? De Uitgeester sprak met Jacqueline Dozy, evenementencoƶrdinator van Stichting Zwembad de Zien.

“Wij vinden het zelf ook ontzettend jammer dat het dit jaar niet mogelijk is om de nieuwjaarsduik te organiseren, helaas kampen we een gebrek aan vrijwilligers. We hopen natuurlijk dat we het volgend jaar weer op kunnen pakken. Of het prachtige en langdurige zomerseizoen meegespeeld heeft in het tekort aan vrijwilligers durf ik niet te zeggen. Ik kan wel zeggen dat er enorm veel komt kijken bij de organisatie van de nieuwjaarsduik: tenten moeten worden opgezet, spullen zoals geluidsapparatuur moeten naar de locatie gebracht worden, er moet warme chocomel worden geschonken. Hiervoor zijn tal van vrijwilligers nodig die het liefst de hele dag beschikbaar moeten zijn,”

Stichting Zwembad de Zien is geen bedrijf, zoals veel mensen misschien denken. De Stichting met alle bijbehorende werkzaamheden wordt gerund door een club enthousiaste vrijwilligers. De vrijwilligers zijn verdeeld in werkgroepen; er is bijvoorbeeld een werkgroep kassa, een werkgroep techniek, er zijn watermakers en er zijn ook bijvoorbeeld sleuteldragers. Deze vrijwilligers zijn nodig om tijdens normale openingsdagen het zwembad draaiende te houden. Veel van deze werkgroepen staan te springen om nieuwe vrijwilligers.

De organisatie van de nieuwjaarsduik valt onder de werkgroep evenementen, ook voor deze werkgroep worden er vrijwilligers gezocht.

“Een hele leuke groep, we hebben ontzettend veel lol onderling,” vertelt Jacqueline. Jaarlijks worden er evenementen georganiseerd zoals Halloween, de Winterfair, de zwem4daagse, paaseieren zoeken en hondenzwemmen, meestal in combinatie met andere verenigingen zoals de Scouting of het Zienhouse. “In de aanloop naar een evenement komen we een aantal keer samen in de avonduren, tijdens het evenement ben je als vrijwilliger de hele dag aanwezig als je dat wilt,”

U kunt als vrijwilliger zelf bepalen hoeveel tijd u aan uw werkzaamheden wilt besteden, daar bent u helemaal vrij in. Alle hulp is welkom!

Als u zich wilt aanmelden als vrijwilliger dan kan dit via info@zwembad-dezien.nl.