HEILOO – Een bijzondere rechtszaak, met een bijzondere uitkomst. Bij manegehouder Derk werd namelijk ingebroken. De dader was een verslaafde, en had ingebroken vanwege een schuld. Toen de rechter een schadevergoeding eiste, zag Derk af van zijn financiële compensatie omdat de dader dan nog meer schulden zou hebben.

Ter compensatie kwam Derk met een uniek aanbod: de dader mocht zijn stallen uitmesten.

In de 25 jaar dat de kleinschalige dressuurstal HMS-stables in Heiloo gevestigd is, is er nooit ingebroken. Aan alles hermetisch afsluiten, werd daarom nooit gedacht. Toch werd er drie maanden geleden voor het eerst ingebroken. Er verdwenen meerdere spullen. Een drone, zadels, scheermachine en een kluisje met wat geld. Derk diende een schadeclaim van ruim €1200 in.

Opmerkelijk: sommige gestolen items weer werden teruggebracht. Derk vond dat maar vreemd. Waarom zou je eerst iets stelen, om deze vervolgens terug te brengen? En op de manier waarop de inbraken gepleegd waren, zette Derk ook aan het denken: ”Het moest een bekende zijn.” Daarnaast was er nog iets opvallends aan de inbraak. De dader was constant aan het bellen.

De dader werd al snel gevonden. Het politieonderzoek was al opgestart door de moeder van de dader. Zij had de twee zadels thuis gevonden, waarna zij de politie belde. De gestolen spullen kwamen overeen met de vermissingen van Derk. De dader werd opgepakt en vastgezet.

Tijdens de rechtszaak kwamen er verschillende dingen naar boven. Zo bleek moeder van de dader een bekende te zijn van Derk. Ook bleek de inbreker een verslaafde te zijn en was hij naar eigen zeggen gedwongen tot de inbraak. Hij had namelijk bij zijn dealers een schuld van €380. Zij dwongen hem daarom tot de inbraken. Hij kreeg via zijn telefoon orders welke spullen hij mee moest nemen.De rechter eiste daarom een schadevergoeding van €400, wat de dader aan Derk moest betalen.

Derk vond dat niet nodig en vond dat de inbreker al genoeg straf had gehad. Hij had immers al drie maanden gezeten. Idioot veel, vond Derk. Hij vond het maar een rare situatie. De dader moest de inbraken plegen vanwege zijn schuld, en nu moet hij Derk ook nog eens €400 gaan betalen. Dit zou betekenen dat de dader nóg meer schulden zou hebben. Dit hielp hem toch niet? Derk wilde daarom zijn aangifte per direct intrekken. Maar dit kon niet. De was rechtszaal in rep en roer. Dit hadden ze nog nooit meegemaakt! Wat wel kon, was dat de dader ter compensatie zijn stallen zou gaan mesten. Het bijzondere idee kwam van Derk. Derk wilde de jongen helpen, en het drama niet nog groter maken. Na 82 dagen cel, kon de dader naar huis om thuis kerst te gaan vieren. Een mooie kerstgedachte, vond Derk.

En de laaste zin: Hij heeft 82 dagen gezeten. Maar ik zag af van mijn financiële compensatie omdat hij dan weer een schuld heeft. En daar begon dit allemaal mee.