HEILOO – De redactie ontving afgelopen week een ingezonden brief van Tom van der Zee, betreft de schuurwoningen.

In de Uitkijkpost van 12 december 2018 zag ik een interessante advertentie. Hierin wordt gesproken over zogeheten ‘schuurwoningen’, woningen van 76 m2 met een tuin op het zuidwesten. Mijn eerste reactie was: geweldig, een woning voor starters, maar ook voor ouderen die kleiner willen gaan wonen, en aldus een woning kunnen achterlaten waar dan een gezin in kan wonen. Een mogelijkheid derhalve om een bijdrage te kunnen leveren aan de doorstroming in de woningmarkt.

Positief, totdat ik de vraagprijs zag voor zo’n schuurwoning: € 235.000 v.o.n. Overal in Nederland worden voor de helft van die prijs recreatiewoningen gebouwd die altijd zijn voorzien van een up-to-date keuken en een eersteklas badkamer. Hoe kan dat? Deze woningen staan op eigen grond en zijn vaak vrijstaand. Ook deze woningen voldoen aan alle bouwvoorschriften, je mag er alleen niet permanent wonen. Waarom dat zo is? Het zou het woningprobleem verzachten, zo niet oplossen.

Maar terug naar die vraagprijs, ik vraag mij af wie hier de grote winnaars zijn. De projectontwikkelaar? De aannemer? De gemeente? De gemeente zou nu eens aan de kant van de burger moeten gaan staan, dat betekent grond tegen redelijke condities verkopen om dit soort op zich positieve initiatieven te kunnen realiseren. Een huisje van 76 m2 kost natuurlijk nooit € 235.000 om te bouwen, bouwers hebben hun bouwprijzen aangepast op basis van de uit hand gelopen prijzen van de bestaande bouw, die veroorzaakt worden door het tekort op de woningmarkt. Als bouwer/ontwikkelaar kun je vrijwel vragen wat de gek ervoor geeft.

De gemeenten en de rijksoverheid zouden in het belang van de burger (die dat hele systeem in de lucht houdt) nu eens op de rem moeten trappen en in zee gaan met partijen die kunnen bouwen, en die niet alleen maar naar profits kijken. De gemeenten zouden ook moeten stoppen met grondspeculaties, dat is niet in het belang van de burger. Het belang van de burger zou nu eindelijk eens centraal moeten staan. Natuurlijk, er moet verdiend worden, maar dit is ronduit belachelijk. Ik hoop dat potentiële kopers zich melden met een geel vestje aan…

Tom van der Zee