EGMONDEN – In Scheveningen vonden 9 december de Europese Kampioenschappen strandrace plaats. Onder de vlag van de UEC (Union Européenne de Cyclisme) streden voornamelijk Nederlandse deelnemers voor de derde keer in de historie in diverse klassen om de felbegeerde titel.

Waar de wedstrijd vorig jaar plaatsvond in vrieskou en een dik pak sneeuw werd het strijdtoneel aan de voet van het Kurhaus dit jaar ondergedompeld in regen en sombere luchten. Een harde zijwind zorgde voor een niet al te snelle koers van ruim 54 kilometer lang. Het parcours bestond uit twee rondes waarbij in totaal vier keer de pier van Scheveningen gepasseerd werd.

Opvallend is hoe goed sporters afkomstig uit de gemeente Bergen hierbij gepresteerd hebben. Bij de heren basisleden werd Ron Boendermaker uit Egmond aan Zee met ruime voorsprong Europees Kampioen, gevolgd door Joep Homma uit Bergen op een tweede plek en Wim Verdonk uit Egmond aan den Hoef met de laatste plek op het ere-podium. Bij de heren elite werd de uit Egmond Binnen afkomstige Bram Imming derde en Tibor Zwaan uit Egmond aan Zee dertiende. Bij de dames elite werd Rozanne Slik uit Bergen derde.