HEILOO – Vrijdagmiddag 16 november is door wethouder Fred Dellemijn het nieuwe museum van de Historische Vereniging Heiloo officieel geopend. Vele genodigden zagen de wethouder, door een druk op een knop, de opening verrichten en hierdoor verscheen het nieuwe logo van de vereniging.

Het nieuwe museum is nu gelegen in het Museumkwartier op Landgoed Willibrordus. Naast de Verhalenkamer Willibrordus, Archeologisch Museum Baduhenna en het Toverlantaarnmuseum is het Historisch Museum Heiloo het vierde museum dat gevestigd is op het Landgoed. Na het openingswoord door Jacob Ouderkerken kreeg Jaap de Graaf het woord. Hij nam de aanwezigen mee naar de oprichting van de Historische Vereniging en liet vervolgens de ontwikkeling van de vereniging door de jaren heen zien. Inmiddels groeit de vereniging gestaag en voor komend jaar staan weer tal van activiteiten op het programma.

Het museum op Landgoed Willibrordus is geopend op dinsdag van 19.00-21.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00 -17.00 uur. De toegang is gratis. Op de website www.hvheiloo.nl wordt het nieuws accuraat bijgehouden en vindt u alle informatie over de vereniging.

Het Melcoterrein

Tegelijkertijd met de opening van het Historisch Museum verscheen het nieuwe boek van Dick Slagter met als titel ‘Het Melcoterrein -Van weiland naar woonwijk’. In het boek zijn foto’s te zien en staat beschreven hoe het Melcoterrein in de loop der jaren meer bestemmingen heeft gehad. Ooit werd er atletiek en gymnastiek beoefend en gehandbald. Er is gevoetbald en er heeft ooit een heuse kermis gestaan. Heden ten dage staat alleen de schoorsteen van de melkfabriek nog overeind. Deze is inmiddels gerenoveerd en staat daar als herinnering aan de jaren dat er een melkfabriek gevestigd was. De huizen welke op het terrein gebouwd zijn worden over niet al te lange tijd opgeleverd.

De eerste drie boeken werden door Dick Slagter uitgereikt aan mevrouw Klazien Beets-Bootsen de heren Barend Harreveld en Rein Koelemij, allen zijn zij in het verleden betrokken geweest bij het Melcoterrein.

Na de presentatie van het boek werd de nieuwe tentoonstelling ‘Melcoterrein Heiloo’ geopend door Dick Slagter. Hij deed dit door middel van het luiden van een bel. In de tentoonstelling zijn gebruiksvoorwerpen en foto’s te zien van wat zich in het verleden allemaal heeft afgespeeld op het Melcoterrein. Foto’s die de vereniging al in haar bezit had maar ook unieke foto’s die aangeboden zijn door mensen die het allemaal meegemaakt hebben.

Het boek van Dick Slagter is vanaf zaterdag 17 november te koop bij onder anderen Bruna en kost € 14,95.

Tekst: Yvonne van Stiphout


Zie ook: Historische Vereniging Heiloo (special in de Uitkijkpost van 14 november 2018)

Historische Vereniging Heiloo (special in de Uitkijkpost van 14 november 2018)