HEILOO – ProRail maakte vandaag bekend de trage onderhandelingen met gemeentes over het sluiten van onbewaakte spoorwegovergangen helemaal zat te zijn. Bij de 30 gevaarlijkste overgangen worden op korte termijn betonblokken geplaatst. Een woordvoerder van ProRail noemt die berichtgeving echter onjuist.

“We hebben gewoon even met de vuist op tafel geslagen,” aldus de woordvoerder, “we praten immers over mensenlevens. Op korte termijn zullen alle onbewaakte overgangen verdwijnen, maar op 30 plekken achten wij de situatie zó gevaarlijk dat we met die gemeentes nu tot een concrete afspraak willen komen. Er is op dit moment maar één plek waar we daadwerkelijk betonblokken willen gaan plaatsen.”

Met de dreiging ook elders betonblokken neer te gaan zetten wil ProRail pressie uitoefenen op gemeentes die zich onwillig opstellen in het overleg. “Begrijp me goed: met veel gemeentes verloopt het contact uitstekend en we willen die onderhandelingen beslist niet verstoren. Er speelt in veel gevallen natuurlijk meer mee dan simpelweg die overgang afsluiten. Daarom zeggen wij ook niet met welke gemeentes het overleg zo stroef verloopt dat we er klaar mee zijn.”

De situatie in Heiloo is de woordvoerder bekend. Op de onbeveiligde overgang in het Heilooërbos zijn al vaker ongelukken gebeurd. “Zoals gezegd: alle onbeveiligde overgangen verdwijnen op termijn. Over eventuele gesprekken met de gemeente doe ik geen mededelingen.”

Bron: ProRail