Wat hebben we al prachtig weer gehad vanaf dit voorjaar! Wél jammer dat je daarvan vooral genoten hebt vanachter je bureau of vanaf de bank! Maar nu komt de vakantie eraan en ga je natuurlijk wél buiten genieten van hopelijk nóg meer mooi weer. Ik wil je daarvoor graag wat tips meegeven.

Bewegen
Ons lijf is ontworpen om te bewegen. En bewegen doen we het hele jaar al veel te weinig (bed-auto-bureau-bank). Waarom straffen we ons lijf dan ook tijdens de vakantie nog met luieren bij de tent of liggen op het strand? Ik zou het niet weten! Laat deze zomer de ligstoelen, luchtbedden en badhanddoeken eens thuis en gun je lijf de vrijheid van een beweeg-vakantie!

Hitte
Hoe warmer het is, hoe lastiger voor ons lijf om warmte kwijt te raken. Dat kan bij hoge temperaturen alleen nog door zweten. Dus zorg dat je goed kunt zweten: Drink voldoende water en regelmatig ook bouillon om vocht en zout aan te vullen. Zoek de schaduw en (zwem-)water op! Voorkom directe straling op (kaal) hoofd en romp door een hoofddeksel en shirt te dragen! Voel je je slap of sloom, dan doe je te weinig van bovenstaande.

Zon
Van de zon word je blij, dus laten we hopen dat die zich veelvuldig laat zien! En laat hem schijnen op je blote armen en benen! Draag wel een shirt en een pet. Dat is de beste zonnebrand voor de (kale) hoofd en romp, die niet zo goed tegen de zon kunnen. Bedenk dat zonnebrand met een factor 50 er alleen maar voor zorgt dat je 50% minder snel verbrandt in de eerste paar uur dat je het gesmeerd hebt. En bovendien komt alles wat je op je huid smeert, ook je lijf binnen (Test: probeer eens een slokje zonnebrand!). Alleen elke paar uur op je armen en benen dus, om zonnebrand te voorkomen!

Ongedierte
Allerlei prikbeesten hebben het op ons bloed voorzien en zoeken vooral onze blote huid op. Natuurlijk kun je deze huid insmeren met een DEET-bevattende crème of een (vaak niet werkend) huis-tuin-en-keukenmiddeltje gebruiken nadat je bent gestoken, maar ook hier is het beter je blote lijf te bedekken. Bedenk dat in het buitenland de prikbeesten minder onschuldig kunnen zijn! Zo kan een teek in Oostenrijk een virus overbrengen dat hersen(vlies)ontsteking veroorzaakt.

Eten
Dit is het jaargetijde dat groente en fruit, onze gezondste voedingsbronnen, groeien en rijpen. Profiteer daarvan en eet vers en biologisch! (Voor de thuisblijvers: Winkel bij De Raat in de Beatrixlaan!) En voor het geval je dat niet weet: als je fruit eet (in plaats van uitperst en drinkt), kunnen de suikers erin geen kwaad. Dus gooi de barbecue vol met zoete aardappel, courgette en aubergine! Eet smakelijk!

Drinken
Wat is er lekkerder dan een koud biertje of witte wijn als het warm is? En zeg eens eerlijk, van welke slok geniet je dan het meest? Juist, van de eerste. Dus waarom zou je er niet voor zorgen dat je vaker een eerste slok neemt? Mijn tip is om na elk glas alcohol een glas (lekker koud) water te nemen. Dan vul je niet alleen het vocht aan dat je door de alcohol verliest (en voorkom je een kater), maar smaakt het volgende biertje weer als de eerste!

Ik wens je een gezonde vakantie, waarin je lijf kan bijkomen van het alledaagse ongezonde leven!