ALKMAAR / SCHOORL – Wie meer wil weten over de geschiedenis van Schoorl, Groet en Camperduin wordt sinds kort extra goed bediend op de website van het Regionaal Archief Alkmaar. De tijdschriften van de Cultuurhistorische Vereniging Scoronlo zijn namelijk opgenomen in de online tijdschriftenviewer van het Archief.

Alle afleveringen van het tijdschrift tot en met december 2015 zijn nu voor iedereen te bekijken en doorzoeken op de website van het Archief, via www.bit.ly/Scoronlo.

Het eerste nummer van het blad kwam in 1989 uit, vlak na de oprichting van de vereniging in 1988. In de loop van de tijd wordt het onlinebestand aangevuld met nummers die ouder zijn dan twee jaar. In het tijdschrift komen onderwerpen uit de geschiedenis van de regio aan bod, zoals bijzondere inwoners, plekken en gebeurtenissen. In het eerste nummer passeert de Hargervaart bijvoorbeeld de revue, en in het nummer van maart 2000 gaat het onder meer over de gevolgen van de Engels-Russische invasie in 1799.

Samenwerking
Het Regionaal Archief bewaart archieven uit tien gemeenten, waaronder de huidige gemeente Bergen. Om historisch geïnteresseerden zo goed mogelijk te bedienen werkt het Archief graag samen met de historische verenigingen in de regio. De opnamen van het tijdschrift van Scoronlo is een prachtig resultaat van een dergelijke samenwerking.