HEILOO – Koningsdag stond dit jaar volledig in het teken van Groningen. De koninklijke familie vierde de verjaardag van de koning in de Groningse hoofdstad maar ook in Heiloo werd aandacht besteed aan de door aardbevingen geteisterde provincie.

Zo kon je op de koningsmarkt voor ’t Loo ‘Spekspugen voor Groningen’. Deelnemers mochten tegen een donatie van minimaal 10 cent proberen een spekje zo ver mogelijk te spugen. De deelnemers werden in verschillende categorieën op lengte ingedeeld. Ouderen, die niet meer in het bezit waren van hun eigen tanden, konden deelnemen aan het kunstgebitten klassement.

Burgemeester Romeyn, zelf ook geen onverdienstelijk spekspuger, trok even na 10 uur een willekeurige postcode en huisnummer uit het getroffen gebied. De opbrengst van de actie zal naar de gelukkige inwoner uit het plaatsje Siddeburen worden gestuurd. Uiteraard wel met de voorwaarde dat het bedrag alleen mag worden besteed aan herstelwerkzaamheden aan de woning.

Hans Romeyn viel met zijn poging net buiten de prijzen. De bokaal ‘Kampioen spekspugen 2018’ ging uiteindelijk naar Jos Onneweer die zijn Spekje over een afstand van maar liefst 7,60 m wist te spugen.