ALKMAAR / BERGEN EO – Men zou kunnen beweren dat geld circulair is, want geld verdwijnt niet in de prullenbak. Toch wil het niet zeggen dat geld altijd een zinnige bestemming heeft. Zo kan een bakker er misschien een energieslurpende oven mee betalen en een akkerbouwer omstreden bestrijdingsmiddelen. Het gros van de mensen denkt niet na over wat er na een besteding met een euro gebeurt. En dat is anders met de ‘Vix’: een lokale munt waar op dit moment al door circa 125 bedrijven, winkeliers, instellingen, ondernemers en particulieren onderling gebruik van wordt gemaakt. De Vix is ontworpen om te verbinden, de economie te versterken en de regio tot bloei te brengen.

Geld is een ruilmiddel om goederen en diensten efficiënt uit te wisselen. Net als Vix. Maar het bijzondere van Vix is dat je ‘m alleen bij regionale deelnemers kunt besteden. Dat lijkt een beperking, maar ’t is juist de kracht want Vix besteed je in je eigen regio. Het is een moderne fintech-toepassing. Op de smartphone is te zien bij wie de Vix in de buurt is te besteden. Maar wat is het nut van zo’n lokale munt naast de euro? Dat is de vraag die Vix-makelaars Dennis Engelsma en Wim van Bokhorst het meest te horen krijgen. ‘Een fijne vraag’, vinden beide Vixers, ‘want daar begint het nadenken over geld en hoe geld werkt.’

Gunnen

Met Vix leer je nieuwe mensen, winkels en bedrijven kennen. Ga je zaken met ze doen, dan gun je elkaar omzet en versterk je al doende de economie in je eigen regio. Dat biedt nieuwe kansen voor (jong) talent, meer mogelijkheden voor lokale producenten en uiteindelijk meer diversiteit in de winkelstraten. Kortom de stad en de streek worden er leuker, aantrekkelijker en beter van. Dat vinden inmiddels ook tientallen particulieren die hun tijd vooruit zijn en al een Vix-rekening geopend hebben. Met de Vix-betaal-app op hun smartphone ontdekken ze steeds meer winkeltjes en bedrijven waar ze kunnen vixen. Zo is er ook een aansluiting met GP Groot bv. Dit bedrijf heeft relaties in alle sectoren van de samenleving die vanaf nu in Vix kunnen zakendoen. Via GP Groot verbindt Vix in één klap onderwijs, overheid en bedrijfsleven met elkaar. Op een vergelijkbare manier is Ekoplaza Alkmaar een Vix-knooppunt voor particulieren, restaurants en lokale producenten. Door de groeiende hoeveelheid Vix die in omloop is, worden de mogelijkheden voor onderling krediet ook steeds groter. En, anders dan bij de euro, rekenen de deelnemers in Vix elkaar daar geen rente voor. Dat is aantrekkelijk voor (startende) ondernemers, maar ook van grote betekenis om met onze economie van groei naar bloei te komen. Ook de jeugd ontdekt Vix. Twee ondernemende economiedocenten van Murmellius en PCC gebruiken Vix om met hun leerlingen te onderzoeken en te ervaren hoe geld werkt en kan werken.
Kijk voor de deelnemende bedrijven in de BUCH en HAL-gemeenten en meer informatie op www.vix.nl of stuur een e-mail naar: contact@vix.nl, bel 06-46008280 (Dennis) of 06-54255462 (Wim).