ProRail heeft de gemeente Uitgeest laten weten dat het station Uitgeest gaat inzetten als nachtelijke ‘parkeerplaats’ voor treinen. Volgens ProRail is dit nodig omdat er meer treinen gaan rijden en er dus meer treinstellen nodig zijn.

Deze treinstellen moeten in de nachtelijke uren ergens geparkeerd worden. In de toekomst gaat ProRail gebruik maken van een opstelterrein bij Uitgeest. Tot die tijd wil het bedrijf treinen in de nachtelijke uren parkeren op het NS-station van Uitgeest. Dit tot grote ergernis van het College van de gemeente Uitgeest. “Het College heeft bij ProRail bezwaar gemaakt tegen deze keuze”, laat de gemeente weten. De treinen worden volgens ProRail uitsluitend geparkeerd op de sporen 3 en 4 (middenperron). De treinen worden niet in Uitgeest onderhouden en het parkeren zal alleen op doordeweekse dagen en nachten gebeuren.

“Wij hebben ProRail gevraagd de keuze te heroverwegen of, ten minste, te zorgen voor compensatie van deze lasten. Zo ver heeft ProRail niet willen gaan. De veroorzaakte (geluids)hinder door dit parkeren past binnen de bestaande vergunning die ProRail heeft. De gemeente heeft dus geen middelen om het parkeren van de treinstellen tegen te houden. Niettemin blijft het College ernaar streven de lasten voor onze inwoners te beperken of te compenseren.”

Wanneer ProRail de eerste treinen gaat parkeren hangt af van wanneer de aangevraagde vergunning zal worden verleend.