De Afvalwijzer neemt het stokje over van de huidige ‘Recyclemanager’, die per 1 januari stopt. De Afvalwijzer is een app en website waarop alle informatie over afval in Castricum te vinden is. Zo is er voor ieder adres in Castricum een persoonlijke afvalkalender en is makkelijk en snel te vinden hoe afval het beste gescheiden kan worden. Een herinneringsbericht op de smartphone maakt gelijk duidelijk welke rolemmer of zak er naar buiten moet.

De Afvalwijzer is een gratis app en website (mijnafvalwijzer.nl) waar alle informatie over afval in Castricum te vinden is. Naast de afvalkalender staat er onder andere informatie over:

· de openingstijden van het afvalbrengstation

· wat er moet gebeuren bij een kapotte rolemmer

· brenglocaties in de gemeente

· het scheiden van afval: wat hoort waar

Ook kunnen inwoners via mijnafvalwijzer.nl een persoonlijke afvalkalender uitprinten op postcode en huisnummer. Mocht dit niet lukken, dan kan men bij de informatiebalie in het gemeentehuis om een geprint exemplaar vragen (wie niet in staat is om naar het gemeentehuis te komen kan telefonisch een afvalkalender aanvragen). De digitale app en website komen in de plaats van de wekelijkse aankondigingen in De Uitgeester en de Uitgeester Courant.

De app of website is altijd actueel. Wijzigingen in het ophaalschema, bijvoorbeeld door sneeuw of een technisch mankement aan de vuilniswagen worden direct verwerkt in het overzicht. Het is dan gelijk duidelijk of inwoners de bak aan de weg moeten laten staan of binnenhalen en wanneer het nieuwe ophaalmoment is. Een handige tip is het instellen van pushnotificaties. Via een herinneringsbericht ontvangen gebruikers van de app een bericht over welke bak of zak er naar buiten moet.

Verbranden van afval kost geld en er gaan goed bruikbare grondstoffen verloren. Het is dus slim om afval goed te scheiden. Thuis scheiden levert de beste kwaliteit grondstoffen op. In onze gemeente scheiden wij al 60% van het afval. Dat is mooi, maar nog niet genoeg. De inzet is 75% in 2020. Wij hopen dat inwoners door het gemak van de Afvalwijzer meer afval gaan scheiden en de kwaliteit van de afvalscheiding verbetert.

Afvalwijzer is gratis te downloaden in de Apple App Store en de Google Playstore. Dezelfde informatie is terug te vinden op de website http://www.mijnafvalwijzer.nl

Bron: Gemeente Castricum

Lees het originele artikel: Kijk op Castricum