In het Noordhollands Duinreservaat loopt het aantal konijnen al jaren terug. Dit is zorgwekkend omdat konijnen een belangrijke rol spelen in het ecosysteem van de duinen. Aan duinbezoekers wordt daarom gevraagd deze dieren niet te verstoren. Al dertig jaar telt PWN de konijnen in het duingebied. De afname in de afgelopen jaren werd vooral veroorzaakt door de uitbraak van verschillende virusziektes, maar ook door de verruiging van het duinterrein. Omdat konijnen zich makkelijk voortplanten, dachten we dat de populatie vanzelf wel weer zou herstellen. Helaas gebeurt dat niet. De getelde aantallen blijven laag. De schrik was dan ook groot toen een van de boswachters onlangs een konijn aantrof in een strik achter Zwanenvlak Oost, in het duinlandjesgebied ten noorden van Egmond aan Zee. Boswachter Veronique van Meurs: “De uitdrukking ‘Bij de beesten af’ is hier volledig op zijn plaats. We proberen er alles aan te doen om onze favoriete grazertjes terug te krijgen en dan wordt een van de laatste der Mohikanen gedood. Natuurlijk handhaven we op stroperij, maar dat vindt plaats nádat een overtreding heeft plaatsgevonden. Voor het konijn is het dan al te laat. En elk levend konijn kan een bijdrage leveren aan een gezondere en grotere populatie.”

Lees het volledige/originele artikel: Uitkijkpost