Speciaal voor de inwoners organiseerde de gemeente Castricum op 27 maart een excursie naar afvalverwerkingsbedrijf SUEZ in Rotterdam. Op deze trip “Van afval naar grondstof” kregen de deelnemers een kijkje in de keuken: hoe worden onze paarse afvalzakken met PMD afval verwerkt Pmd staat voor plastic, metalen verpakkingen en drankkartons. Ze kunnen tegenwoordig bij elkaar in een zak. Wat er daarna mee gebeurd kregen we te zien bij SUEZ. Daar zagen en hoorden we hoe een gigantische installatie het pmd-afval uit in 10 soorten scheiden en vervolgens bundelde in balen. Deze worden aangeboden aan de kunststof verwerkende industrie. Daar vindt de verdere bewerking plaats. Het plastic wordt vermalen tot snippers, gereinigd en samengesmolten tot nieuwe grondstof voor bijvoorbeeld vuilniszakken, kleding, matrassen, nieuw blik en nog veel meer nieuwe producten
Het voorlichtingsfilmpje van SUEZ is te zien op youtube